You are currently viewing ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
binary comment

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε την ακατανόητη και άδικη απόφαση του Υπουργού Παιδείας, και μάλιστα στη μέση της σχολικής χρονιάς, να εξαιρέσει τους εκπαιδευόμενους των ΣΔΕ από τη δωρεάν μετακίνηση και μάλιστα χωρίς καμιά δικαιολογία.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πλήγμα κατά των εκπαιδευομένων των ΣΔΕ, οι οποίοι έρχονται στο σχολείο, για να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, αξιοποιώντας έτσι τη δεύτερη ευκαιρία που τους δίνεται. Από αυτούς οι περισσότεροι προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, μετανάστες, Ρομά, κ.ά.), ενώ αρκετοί δεν διαθέτουν δικό τους μέσο μεταφοράς, για να έρθουν στο σχολείο και φυσικά δεν υπάρχει συγκοινωνία για να τους εξυπηρετήσει. Επίσης, πολλοί στερούνται ακόμη και τα λίγα χρήματα για το εισιτήριο, στις περιπτώσεις που υπάρχει συγκοινωνία.

Τα ΣΔΕ σύμφωνα με το κανονισμό λειτουργίας τους, στοχεύουν στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, στην ένταξη των εκπαιδευομένων στην αγορά εργασίας και προσεγγίζουν τις ανάγκες τους συνολικά και όχι εν μέρει. «Για να επιτύχουν στην προσπάθειά τους οι εκπαιδευόμενοι, πρέπει να υποστηριχθούν στην αντιμετώπιση δυσκολιών σε άλλους τομείς, όπως στην υγεία, την οικογένεια, τον εργασιακό χώρο, τον άμεσο κοινωνικό περίγυρο», σύμφωνα με το άρθρο 3 του Κανονισμού Λειτουργίας των ΣΔΕ. Ο προορισμός των ΣΔΕ είναι η επανασύνδεση με τα εκπαιδευτικά συστήματα που κάποτε τους έδιωξαν και να αντιμετωπίσουν το σχολείο θετικά.

Η απόφαση αυτή καταστρατηγεί τις παραπάνω αρχές και είναι πέρα για πέρα αντίθετη με την φιλοσοφία των σχολείων αυτών, όταν για άλλη μια φορά οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και όχι σαν πολίτες που τους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία και μάλιστα όταν αυτό γίνεται κυριολεκτικά εν μια νυκτί. H συγκεκριμένη απόφαση πιστεύουμε ότι θα επιφέρει μεγάλη διαρροή των εκπαιδευομένων του Α΄ και του Β’  Κύκλου, αλλά και δραματική μείωση στις νέες εγγραφές, ίσως και το κλείσιμο αρκετών Περιφερειακών ΣΔΕ και Παραρτημάτων, όπως πιθανόν να συμβεί και με το ΣΔΕ Φλώρινας.

Είναι μια απρόσμενη και ακατανόητη απόφαση που στοχοποιεί ευθέως τους εκπαιδευόμενους των ΣΔΕ και ιδίως αυτούς της Περιφέρειας. Ουσιαστικά τους «αποβάλλει» από το σχολείο. Συνιστά άνιση μεταχείριση και χαρακτηρίζεται από  κοινωνική αναλγησία. Αντιβαίνει στις έννοιες της ισότητας και της ισονομίας, Είναι μια πολύ άδικη  απόφαση, γιατί αποκλείει συμπολίτες μας από το δικαίωμα στην εκπαίδευση και κατ’ επέκταση στην εργασία, αφού δεν θα μπορούν να αποκτήσουν Απολυτήριο Γυμνασίου. Στο ίδιο ΦΕΚ σημειώνεται και το οξύμωρο οι ίδιοι εκπαιδευόμενοι  όταν εγγραφούν στα Εσπερινά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ να  δικαιούνται της δωρεάν μετακίνησης τους.

Γενικά η απόφαση αυτή υπονομεύει τη λειτουργία των περιφερειακών ΣΔΕ και γενικά τον θεσμό των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, αφού τα αποδυναμώνει καίρια από το πιο σημαντικό κομμάτι του, τους εκπαιδευόμενους.

Τα ΣΔΕ, ωστόσο, αποτελούν ένα δυναμικό και ζωντανό κομμάτι της εκπαίδευσης ενηλίκων, που έχει εδραιωθεί χρόνια τώρα, τα έχει αγκαλιάσει η κοινωνία, αλλά και η εκπαιδευτική κοινότητα. Αποτελούν έναν καινοτόμο και πρωτοποριακό θεσμό στη χώρα μας με τεράστια κοινωνική και  παιδαγωγική σημασία και προσφορά. Αντί να τα προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού, πάμε να γκρεμίσουμε αυτά που τόσα χρόνια δημιουργήσαμε; Αυτό αποτελεί μεγάλη ύβρη προς τους εκπαιδευόμενους, που δείχνει ότι πάμε προς τα πίσω. Θίγει όχι μόνο την ομάδα των εκπαιδευομένων, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της και την ελπίδα για ένα διαφορετικό πρωτοποριακό σχολείο.
Παρακαλούμε πολύ, να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διορθωθεί άμεσα αυτή η αδικία και να συνεχίσουν οι εκπαιδευόμενοι στα ΣΔΕ να έχουν την ΔΩΡΕΑΝ μεταφορά. Ευελπιστούμε στη σύμπραξη  και συνεργασία όλων μας, ώστε να πιέσουμε για την εξεύρεση άμεσης και δίκαιης λύσης.

 

Η Διεύθυνση και το προσωπικό του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Φλώρινας