You are currently viewing Εκδρομή στην Ημαθία

Εκδρομή στην Ημαθία

Στις 25 Απριλίου 2023 πραγματοποιήσαμε μονοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Ημαθία. Αρχικά επισκεφθήκαμε το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη στο χωριό Μελίκη, όπου μας υποδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Μελίκης. Είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στους χώρους του Κέντρου και να θαυμάσουμε την εκπληκτική και πλούσια συλλογή με τα κάθε λογής τάματα και αφιερώματα, τις εικόνες, τα διάφορα αντικείμενα που συνδέονται με έθιμα και συνήθειες από κάθε μέρος της Ελλάδας, τις στολές και τις εντυπωσιακές χειροποίητες μάσκες, που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια διαφόρων εθίμων που γίνονται σε θρησκευτικές γιορτές. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Αχιλλέα Τσιάρα και την κ. Γιούλη Δήμου για την λεπτομερή και παραστατική ξενάγηση.

Αφού αποχαιρετήσαμε τους ανθρώπους του Κέντρου, κινηθήκαμε προς τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, όπου, με τη βοήθεια του ξεναγού μας, περιηγηθήκαμε στους τάφους των Μακεδόνων βασιλιάδων, όπως τον ταφικό θάλαμο του Φιλίππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με συγκίνηση και δέος παρακολουθήσαμε τον έμπειρο ξεναγό μας, ο οποίος μας μετέφερε κυριολεκτικά σε μια άλλη εποχή και μας έκανε κοινωνούς της αίγλης των Μακεδόνων βασιλιάδων.

Έπειτα επισκεφθήκαμε την πόλη της Βέροιας, όπου περιηγηθήκαμε στο κέντρο και στην ορθόδοξη συνοικία της Κυριώτισσας και στη συνέχεια απολαύσαμε το φαγητό μας σε ένα από τα ωραία ουζερί της περιοχής του ιστορικού κέντρου.

Η εκδρομή μας έκλεισε με μια υπέροχη βόλτα στο άλσος του Αγίου Νικολάου Νάουσας με τα θεόρατα πλατάνια, το ποτάμι της Αραπίτσας και τις όμορφες λιμνούλες. Εκεί απολαύσαμε τον καφέ μας μέσα σε ένα μαγευτικό φυσικό σκηνικό.

Γεμάτοι εικόνες, γνώσεις και όμορφες εμπειρίες επιστρέψαμε στο Αμύνταιο και τη Φλώρινα.